Team Lokaal initieert samen met SP, GL-PvdA, CDA en LPG een noodfonds energiearmoede en vraagt om een lokale energietoeslag. In reactie op de hoge kosten van energie en levensonderhoud heeft onze fractie de aanzet gegeven om een noodfonds van 4 miljoen euro te maken om inwoners, verenigingen en accommodaties te ondersteunen.

“Ook huishoudens met een net wat hoger inkomen moeten wij ondersteunen met een lokale
energietoeslag. Landelijke maatregelen komen te laat”.

Een mooie stap om met maatwerk oplossingen te zoeken voor personen die hulp nodig hebben in de huidige energiecrisis. Daarnaast hebben wij gepleit voor het geven van een eenmalige extra lokale energietoeslag, om direct de nood te verlichten van inkomens rondom het sociaal minimum. Dit willen wij niet alleen voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, maar ook met name voor de groep hier net boven. Zij krijgen nu geen landelijke energietoeslag, maar komen ook nú in de
problemen. Daarom wil Team Lokaal de grens voor de energietoeslag ophogen naar 135%. En om het
systeem “eerlijker” te maken en niet alles of niets stellen wij een afbouwende toeslag voor. “Dan heb
je niet met 1 euro per maand inkomsten meer 1300 euro minder te besteden”.

Helaas was er nog geen meerderheid voor dit onderdeel van onze voorstellen. Wel gaat het nu college kijken wat zij kan op dit gebied, verhoging van de grens, meer doelgroepen, wat is uitvoerbaar? En zullen we hier over een paar weken opnieuw over debatteren. Hopelijk is er dan wel een meerderheid van de raad voor een extra eenmalige lokale energietoeslag voor huishoudens tot 135% van het sociaal minimum.

Helma Pluk
Fractievoorzitter Team Lokaal