Afgelopen donderdag vonden de beschouwingen voor de begroting van 2025 plaats in de gemeenteraad. Een tijd terug leek deze nog erg spannend te worden, want er moest een fiks tekort worden opgelost. Voor welke bezuinigingen moesten we kiezen? Gelukkig is de begroting onverwacht toch nog sluitend geworden met een aanvulling van 2,8 miljoen uit de reserve.

Voor het jaar 2026 zijn de vooruitzichten echter nog steeds somber met een tekort van 14 miljoen. Moeilijke keuzes voor de toekomst lijken dan onafwendbaar. Elke bezuiniging die de voorzieningen van onze inwoners raken doet pijn. Daarom willen we eerst de gevolgen hiervan goed in beeld hebben voordat we als Team Lokaal een uitspraak doen over waar wel of niet op gekort kan worden. We hebben daarom ook geen voorstellen gedaan om nu al zaken uit de begroting te schrappen. Daarnaast zullen we ook niets extra’s in de begroting opnemen om enerzijds de bezuinigingsopdracht niet te groot te maken, maar vooral om onze inwoners niet teleur te stellen. Wel heeft Team Lokaal gevraagd om meer aandacht te geven aan een viertal onderwerpen, zonder dat dit structureel meer geld kost. Het zijn onderwerpen die belangrijk zijn voor ons omdat ze de basis vormen voor het welzijn van onze inwoners.

Betaalbaar wonen

Voor Team Lokaal een heel belangrijk speerpunt.  Alhoewel we   zien dat er stappen worden gezet, zoals het vergroten van de mogelijkheid om ergens tijdelijk te wonen, worden in andere gemeenten allerlei woonvormen gebouwd die wij graag in het Land van Cuijk zouden zien. Denk aan het ombouwen van scholen, winkels en kantoren. Ook betaalbare en duurzame Tiny Houses en flexwoningen komen nog niet van de grond, ondanks de vraag die er naar is. Door het gebruik van restkavels en/of vrijkomende pachtgronden aan de randen van een kern is het wellicht mogelijk om sneller en meer betaalbare woningen te realiseren.

Behoud van voorzieningen

Het tweede speerpunt voor Team Lokaal is het behoud van voorzieningen. Dit is zeer belangrijk voor een maatschappij die steeds zelfredzamer moet zijn. We zijn bezorgd dat er enkele zorg- en welzijnsorganisaties in de financiële problemen dreigen te raken of activiteiten niet kunnen waarborgen. Er zijn grote verschillen in hoogte van subsidies en oplopende kosten. We willen dat er maatwerk wordt verleend als ze in financiële problemen dreigen te raken of belangrijke initiatieven niet voortgezet kunnen worden. We zouden daarom graag zien dat de subsidies worden gelijk getrokken.

 Kernendemocratie

We constateren dat kernendemocratie nog altijd niet goed loopt. Een voorbeeld daarvan zijn de burgerwetenschappers die gevraagd zijn om mee te denken over de aanschaf van meetapparatuur voor schone lucht en hiermee aan de slag zijn gegaan. Door miscommunicatie met deze mensen is vervolgens overgegaan tot de koop van een product. Waarom vraag je de inwoners dan om mee te denken? Zo zijn er nog meer voorbeelden van zaken waardoor mensen zich niet gehoord voelen en afhaken. Ook zouden wij graag de losse beschikbare info op kern en/of wijkniveau gebundeld willen hebben middels een ‘Brede Welvaart Monitor’. Zo kan zichtbaar worden waar actie nodig is en waar voorzieningen tekort schieten.

Kunst uit voormalige gemeentehuizen

Als we straks naar het nieuwe gemeentehuis in Boxmeer verhuizen, wil Team Lokaal dat de kunstwerken uit de voormalige gemeentehuizen een goede herbestemming krijgen. Team Lokaal vindt het belangrijk dat deze kunstwerken behouden blijven voor het Land van Cuijk.

 Compliment

Als laatste dankt Team Lokaal het College en de ambtenaren voor hun inzet. Er zijn grote ambities en toch betalen de inwoners in het Land van Cuijk niet de hoofdprijs voor gemeentelijke lasten. Ook in 2026 zal Team Lokaal zich blijven inzetten voor het behoud van voorzieningen en het College kritisch volgen en bijsturen. Wel vanuit een positieve grondhouding, want besturen doen we samen!